lunes, 8 de abril de 2013

PRÒXIM I MITJÀ ORIENT - ÀSIA



DESTINS DE NATURA I MUNTANYA

TURQUÍA

El Mont Ararat


 El Mont Ararat és el pic més alt de Turquía amb 5165 metresEs tracta d’un volcà inactiu on el cim es troba cobert de neu perpetua. Tot i que es troba a Turquia, aquesta muntanya és el símbol d’identificació d’Armènia ja la seva ubicació era, temps enrere, territori d’Armènia. Al costat del Mont Ararat hi ha un altre pic, l'anomenat Sis que medeix 3896 metres.

Aquest és un pic que imposa, es veu des de molt lluny. Existeixen diferents rutes d'escalada assequibles per alpinistes experts ja que s'ha d'estar familiaritzat amb la destral i els grampons. La pujada és llarga però hi ha una ruta bastant fàcil des del sud. Tot i això per poder pràcticar aquest esport s'han de demanar permisos a les autoritats turques.





El fet que el Mont Ararat rebi tants visitants, més enllà del turisme de natura i de muntanya,  és perquè el llibre del Gènesis identificà aquesta muntanya com el lloc en el que es va assentar l'Arca de Noé després del Diluvi Universal. Tot i així, en la Bíblia, el Mont Ararat no s’identificava com una muntanya sinó com un país: l’antic Regne de Urartu.


vistes des d'Armenia


La Capadocia






Capadocia és una regió história de l'Anatolia central, Turquia, que abarca diferents parts de les províncies de Kayseri, Aksaray, Nigde y Nevsehir. Es troba a uns 1200 metres per sobre el nivell del mar.
L'any 1985 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO degut a la seva formació geològica (única al món) i pel seu patrimoni històric i cultural. Hi ha una zona protegida de 9576 hectàrees. Un dels grans atractius es aquest paisatge, bastant semblant al de la lluna, i per això es denomina com a paisatge llunar, la pedra calcària s'ha anat erosionant al llarg del temps i per això hi ha tantes formes diferents.
En aquesta zona hi ha ciutats subterrànies (podien arribar als 20.000 habitants) excavades per l'home, van ser excavades per protegir-se dels atacs enemics. Avui en dia un dels interesos turístics són aquestes zones: túnels, habitacions, cuines i esglésies subterrànies. Dos exemples serien la ciutat de Kaymakh i Derinkuyu, aquestes ciutats van ser construïdes a diferents nivells. La ciutat de Kaymakh en té 9 però només 4 estan oberts pel turisme, la resta estan reservats per a la recerca arqueològica i antropològica.

vall de Gorome

L'atractiu més visitat però, és la Vall de Göreme (Parc Nacional i Patrimonio de la Humanitat). Altres atractius a veure:


- El Monestir de les Dones : està excavat a les roques i consta de quatre plantes amb esglésies, túnels i menjadors.

 - Les fortaleses Troglodites, laberints de galeries excavades en les enormes formacions de tabes. Entre les Xemeneies de les Fades, les cases rupestres i els colomers, es troben les dos fortaleses de major tamany, Üçhisar i Ortahisar.

fortaleses troglodites

- Les valls de la Capadòcia, a través dels quals es poden anar descobrint milers de formacions naturals i de construccions humanes. Algunes d’aquestes valls, com la de Selve o Sognali, es recorren a peu, en burro, a cavall o en globus aerostàtic.

- Les Xemeneies de les Fades, una de les formacions endèmiques més conegudes de la Capadòcia. Es van formar fa milions d’anys, quedant amb una forma cònica que acaba en una espècie de barret. Algunes d’aquestes poden arribar a tenir uns 40 metres d’alçada. 

xemeneies de les fades

Les activitats turístiques més populars en aquesta destinació turística son volar en un globus aerostàtic, senderisme i muntanyisme, muntar a cavall... L'artesania a la Capadocia és molt rica, les Alfareries, escoles de telars d'alfombres, els tallers de pedres amb les semi-precioses, l'espuma de mar, l'or, la plata....
un curt video sobre la Capadocia

LES CIUTATS TURÍSTIQUES


TURQUIA
Istanbul


Istanbul és una ciutat de Turquia situada entre el continent europeu i asiàtic i entre dos mars: el mar de Màrmara i el Mar Negre.
En els seus inicis, va ser anomenada Bizanci pels grecs, més tard, Constantinoble per l’Imperi Roma d’Orient i després, va esdevenir la capital del poderós imperi Otomà, el qual la va batejar amb el nom pel que es coneguda avui en dia.
És la ciutat més gran amb quasi 15 millons d'habitants. És molt important cultural i econòmicament . Aquesta ciutat esdevé el principal port del país i, a més, inclou el port natural Corn d’Or, travessat pel pont de Gàlata, amb una activitat molt forta d'importació i exportació. Tot i no ser la capital del país, si que és la capital administrativa.
Istanbul és una de les ciutats més boniques d’Europa, totes les restes històriques i monuments importants de la ciutat van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1985.
Alguns atractius interessants a vistar són:
- Istiklal Caddesi, el carrer principal de la ciutat.
La basílica de Santa Sofia, un símbol de l’imperi bizantí, transformada en mesquita l’any 1453. Destaca la seva cúpula.



- La Mesquita Blava o del Sultan Ahmet, construïda en el 1616 i famosa pels sis minarets.


- Palau del Topkapi, una immensa construcció, en el qual s’hi han creat multitud de llegendes i mites. Destaquen les seves col·leccions i els antics jardins imperials, que s’han convertit en un parc públic, el parc Gülhane.



- Torre Gàlata, una de les torres més antigues del món, des de dalt es tenen espectaculars vistes d'Istanbul
- L’hipòdrom conegut pel seu obelisc portat d’Egipte i la columna de la Serp.
- El Gran Bazar, un dels mercats més grans i antics del món on pots comprar artesanía, roba, alfombres i joies.



- El Bazar de les espècies, és el mercat on pots comprar les coses típiques d'Istanbul com espècies, fruits secs, dolços... Es troba molt a prop del pont de Gàlata.
Altres enclavaments a visitar serien els banys turcs, el museu d'art Turc i Islàmic, la cisterna de Yerebetan, l'església de Santa Irene....

Ankara


Aquesta ciutat és la capital de Turquia des de l'any 1923. Està ubicada dins la província homònima i la regió de la Anatòlia Central. És una important ciutat comercial i industrial, també és la segona ciutat més poblada de Turquia, després que Istanbul, i esdevé la seu del parlament, ministeris i institucions governamentals turques i diplomàtiques estrangeres.

En els últims anys ha patit un ràpid desenvolupament i per això, avui en dia, es divideix en el barri modern, seu dels bancs i els hotels de luxe, els barris residencials i la ciutat antiga, en la qual es localitzen els llocs de major interès. Està rodejada per innumerables monuments que recorden el passat històric d’aquesta ciutat: restes dels bizantins, dels romans i també dels otomans.

Els enclavaments turístics més visitats són:
  • la ciutadella, la fortificació de la qual té una doble muralla.
  • La torre Ankara
  • el Mausoleu de Atatürk
  • el Temple d’August
  • les Termes Romanes
  • la Gran Mesquita de Kocatepe i la d’Alaaddin
  • Plaça Kizlay
    Alguns dels seus museus més importants són el de les Civilitzacions Anatòliques o l'Etnogràfic.

A més, és important destacar que Ankara és un dels centres més actius en quan a activitats culturals, ja que s’hi celebra el Festival Internacional del Cine, el Festival Internacional d’Art, el de la Infància, la Fira d’Artesania, la dels Regals i la de la Música.

vídeo de 5 minuts on s'expliquen els principals atractius i una mica d'història de la ciutat (EN ANGLÈS)

SÍRIA
Damasc


Damasc és la capital de Síria, apart és la ciutat més gran i la segona més habitada de Síria. Està situada a l’orient pròxim, entre el Líban i Turquia. Ofereix nombrosos atractius, especialment relacionats amb la seva història, ja que és considerada, pels historiadors, la ciutat més antiga del món habitada. Al llarg de l’any és visitada per milers de turistes.

La seva viutat antiga va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1979 rodejada per una antiga muralla de la que es conserven 8 portes, la més antiga és la de Bab Sharqi. De la ciutat antiga podem destacar la Mesquita dels Omeyas, un dels llocs sants de l'Islam, tot i això alberga la tomba de Joan Baptista (cas exepcional). Aquesta mesquita té un pati immens.

Al voltant de la ciutat vella hi ha unes 700 mesquites. El carrer Bab Sharqui va ser la Via Recta, el carrer principal en època romana. A partir d'aquest carrer pots accedir al zoco Midhat Pasha (un dels més importants), al Bab Sharqi està ple de botigues que porten al vell barri cristià i al final del carrer hi ha la Casa d'Ananíes , una capella subterrània que va ser una bodega.
Altres coses a visitar:
  • arc del triomf romà                            

  • el barri jueu
  • Plaça Umayyad

  • mueseu Nacional de Damasc
  • Tishreen Park, el parc més gran
  • cafés i teteries on pots fumar amb pipes d'aigua...



 VIA RECTA




IEMEN
Sana'a




Sana'a és la capital i ciutat princpal del Iemen, està situada estratègicament de camí a Aden i la Meca. Fins l'any 1990, que es van unir els dos Iemens, no va ser capital.
Va ser nombrada Patrimoni Mundial de la Humanitat l'any 1986 ja que conta amb més de 100 mesquites, 12 hammams (banys turcs) i més de 6500 torres de pisos. La ciutat de Sana'a és un centre cultural musulmà, amb una Universitat islàmica i escoles alcoràniques. La gent queda maravellada d'aquesta ciutat, el descriuen com un museu a l'aire lliure.

 torres de pisos

Els principals enclavaments turístics de la ciutat són:

  • la ciutadella de Qasr as-Silah
  • La gran Mesquita de Sana'a, va ser un temple cristià i té la copia més antiga del Corà 


  • Mesquita Salah ad Din
  • el mercat de Bab al-Yaman
  • el carrer comercial Gamal Abdel Nasser
  • Plaça Midan El Tahrir, centre de la ciutat
  • Souq al-Milh, mercat central amb 40 zocos diferents
  • Al-Jami' al-Kabir, una mesquita construïda l'any 630, al oest del mercat central
  • Museu Nacional, a dins hi ha la casa de la Bonsa Sort, un antic palau reial construït l'any 1930


casc antic de la ciutat





CIUTATS ARQUEOLÒGIQUES– 

RELIGIOSES


ARABIA SAUDITA

Àrabia Saudita és un país situat a la península d'Arabia, la seva capital és Al-Riyad. El país compta amb dues ciutats santes de l'Islam: la Meca i la Medina anomenades Al – Haramayn Ash – Sharifayn, és a dir, els dos Sants llocs.

La Meca



Està situada a la regió de Hiyza, al sud-oest d'Aràbia Saudita, a 80 km del Mar Roig. Aquesta és la principal ciutat santa de l'islam, hi va néixer el profeta Mahoma l'any 571. Antigament s'anomenava Makoraba. És molt difícil visitar-la si ets turista.

Pels musulmans, el peregrinatge a La Meca forma part d’un dels aspectes fonamentals de la seva fe, els anomenats pilars del islam. Això provoca que quasi tres milions de fidels arribin cada any a La Meca per a rendir culte. Aquests peregrins realitzen o el peregrinatge major “Haji”, durant el mes musulmà de “du I-hiyya”, o el peregrinació menor o “Umrah”, que pot realitzar-se durant tot l’any, motiu pel qual és el més realitzat.

Les principals parades que es fan durant la vista a la Meca són: la visita a la mesquita Al-Haram, construïda al segle VIII. És un dels llocs més importants pels islamistes. La mesquita té forma de quadrat rodejat per murs de pedra, al voltant del santuari interior hi ha un paviment de marbre anomenat “mataf”. Al centre del pati es troba el Kaaba el temple més sagrat, un edifici cúbic recobert amb una tela negra brodada d'or. Tots els peregrins han de rodejar la pedra fins a 7 vegades i intentar tocar la cantonada de la pedra negra, el ritual tawaf. Un altre atractiu és el pou de Zamam, tots intenten beure aigua del pou ja que creuen que calma la fam i cura malalties. Per últim hi ha la mina amb el diable representat en un mur de 26 metres, els peregrins han de tirar-li pedres simulant el lapidament i el mont Arafat un lloc destinat a l'oració, és on Mahoma va pronunciar el seu últim discurs.
 Kaaba

LA MEDINA




La Medina es troba a 350 km de la Meca i és la segona ciutat més important religiosa (després de la Meca). Eseu nom complert és Al-Madina al-Munawwara, ciutat de la llum o el profeta ja que Mahohma hi va estar molt de temps i fins i tot hi va morir l'any 632. La tomba del profeta es troba a la mesquita més gran coneguda com la del profeta o “Al-Masyid An-Nabawi” ja que antigament era casa seva.


Una altre Mesquita molt important és la de Quba, la primera que es va construir a la Medina.



Pel que fa al turisme, és una de les ciutat més importants de l’Aràbia Saudita, Tot i això, el centre només és accessible pels musulmans i qualsevol persona no musulmana que hi accedeixi pot ser deportada o condemnada a presó.





ISRAEL

Jerusalem





Jerusalem o Yerushalaiym (casa de la pau) és la capital d'Israel i és també la ciutat més gran i més pobladan del país. Es troba als monts Jueus, entre el mar Mediterrani i la rivera nord del Mar Mort. La seva ciutat vella va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1981.

Actualment Jerusalem es veu implicada en el conflicte entre israelians i palestins que es disputen el seu estatus. El 1948 va ser dividida pels estats d'Israel i Jordània, pero l'any 1967 Israel va conquerir Jerusalem Est i la regió de Cisjordània (on hi ha la franja de Gaza i l'estat de Palestina) i es va iniciar el procés d'unificació dels territoris que encara perdura. A més, Palestina vol que la ciutat de Jerusalem sigui la capital del futur estat Palestí.


Jerusalem és considerada una ciutat sagada degut a que hi conviuen la religió judaica, musulmana i cristiana. Pels jueus és la ciutat on el rei David va establir la capital del Reine d'Israel, el lloc de l'assentament de l'Arca de l'Aliança i on el seu fill Salomó va constuir el Temple (cap on es dirigeixen les pregàries). Pel cristianisme és on Jesús va predicar i on va ser crucificat i va resussitar. Finalment, pels musulmans és la tercera ciutat sagrada, on miraven els primers muslmans al resar, abans de fer-ho de cara a la Meca.

Pels jueus els enclavaments més importants de la ciutat són el mur de les lamentacions o mur occidental, un dels llocs sagrats pels jueus on antigament hi havia el Temple de Jerusalem. Milers de jueus hi resen cada any ja que creuen que és el lloc més accesible més sagrat de la Terra.

Pels cristians els enclavaments són l'església del Sant Sepulcre, on va ser crucificat Jesús amb el Sepulcre del Salvador el lloc més sant del cristianisme. El cenacle on Jesús va celebrar l'últim sopar, la Basílica de les Nacions on va passar els seus últims moments abans de ser detingut, l'església del Dominus Flecit on Jesús va contemplar la ciutat Santa i va plorar pel diumenge de Rams, l'església del Pare Nostre on va ensenyar l'oració als deixebles. Després hi ha la Via Dolorosa que és el camí que va seguir Jesús amb la creu, l'església de Santa Anna on va néixer la Verge Maria i l'edicle de l'assenció on Jesús va “pujar” fins al cel.

 Via Dolorosa


Pels musulmans el Domo de la Roca tot i que també ho és pels jueus, pels musulmans és un Mahoma va ascendir al cel i pels jueus on Abraham va estar apunt de sacrificar els seus fills per ordre de Yaveh. La mesquita de Al-Aqsa, el tercer lloc més important per l'islam. 


                                       Domo de la Roca

Per últim trobem l'Esplanada de les Mesquites pels musulmans i el Mont del Temple pels jueus i cristians. Pels musulmans és on té lloc l'història bíblica d'Isaac i on hi ha el Domo de la Roca i la mesquita Al-Aqsa, pels jueus és un lloc sagrat en el qual no hi poden entrar perquè podrien violar el Santa Sanctorum i on només hi pot entrar el màxim sacerdot. A la porta hi ha de guardes, la Policia de Fronteres d'Israel.

   Mont del Temple



JORDÀNIA

Petra



Petra és un important enclavament arqueològic que es troba al Sud de Jordània, va ser la capital de l'antic reine d'edomites i nabateus. Es troba amagat darrere una muralla natural de muntanyes, uns paisatges blancs i un desert bastant extens. Al final, l'imponent Siq, un canyó natural que ha estat erosionat al llarg dels anys pels vents carregats de sorra desèrtica. També és anomenada la ciutat rosada per les tonalitats de les seves roques.

Des de l'any 1985 està inscrit en la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, des del 1993 és un Parc Nacional Arquelògic i des del 2007 forma part de les Noves set maravelles del món modern.
Petra és un gran atractiu turístic per la bellesa que té i perquè la peli Indiana Jones i l'Última Creuada va ser rodada allà.


 amfiteatre romà

Els atractrius de Petra són les nombroses necròpolis, un mausoleu anomenat al-Khazneh (el Tresor) amb una façana molt bonica, el monestir al-Deir, les restes del teatre romà, l'aqüeducte... A continuació un vídeo sobre la ciutat de Petra amb imatges (en anglès):



SÍRIA

Palmira




Palmira està situada al desert de Síria, a la actual província d'Homs, a 3 km de la ciutat de Tadmir, que significa ciutat dels arbres de dàtils. Abans era la capital del Imperi de Palmira sota el reinat de la reina de Zenobia. Palmira va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1980.


Actualment només hi ha ruines que són de gran interés turístic, destaca el temple de Bel, el déu de la ciutat . Aquest temple va passar a ser una església al segle V i s'hi feien sacrificis a animals.


Més endevant trobem una gran columna de 1200 metres, l'eix de la ciutat vella i als costats una sèrie de ruines: el temple de Nebo, el temple funeràri, el campament de Dioclecià (antic palau de la Reina de Zenòbia), el teatre, l'àgora.


Sortint de la ciutat i entrant a les muntanyes hi ha construccions amb torres quadrades , la vall de les tombes on es poden veure tres tipus de tombes, algunes d'aquestes construccions tenien capacitat de 500 cossos. 



Alepo




Alepo és la segona ciutat de Síria després de Damasc. Es troba al nord-oest de Síria, en una posició estratègica a meitat de camí de la ruta comercial que uneix la costa mediterrània i l'Eufrates. Antigament vaser coneguda com Khalpe, Berorea pels grecs i Halep pels turcs.
La ciutat antiga d'Alepo va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 1986, s'hi inclou el centre històric i la muralla de ser portes, els barrics antics del nord, del nord-est i est i varis monuments més allunyats.


Els enclavaments turístics d'Alepo són: la Ciutadella, que destaca per sobre la ciutat (fa 50 metres), va ser construïda el S. V damunt un turó. Dins d’aquesta trobem la gran mesquita, de la qual només es conserva en el seu estat original la torre, un dels millors exemples d’arquitectura medieval de Síria. El bany Yalgamma, un dels més antics que impresiona pel toc àrab, els “zocos”, el castell d'Alepo, el caravanserral que és un edifici musulmà on s'hi podia anar amb la caravana un cop finalitzada la ruta comercial. Per últim la madrassa Halawiyé, una escola islàmica d'ensenyament religiós.






DESTINS DE SOL I PLATJA

TURQUIA
Turquia té un litoral comprès des del Mar Màrmara fins el Mar Mediterrani, passant per l’Egeu i el Mar Negre passant per l'Estret de Bòsofor. S’estén al llarg de més de 8330 kilòmetres de litoral. Aquest país és considerat un dels grans destins de sol i platja a nivell mundial que, en els últims anys, ha vist créixer la demanda turística i, amb ella, la preocupació dels turcs per a condicionar turísticament, al mateix temps que preservar, els atractius de les platges i destinacions turques.
Turquia no només gaudeix de trams del litoral, sinó que també està formada per nombroses illes, pel que és important citar-ne les més característiques, com són la de l’illa de Cleopatra, famosa per la història d’amor que va viure la faraona egípcia amb Marc Antoni, o l’illa de Bozcaada, una de les poques illes habitades.
El principal mercat emissor del país és Alemanya, amb un 15,5% del total, seguit d’Iran amb un 10,5% i Bulgària, amb el 6,7% respectivament. El mercat rus també és molt important en el país, però només entre els mesos de primavera i estiu.
    Algunes destinacions importants que són important ciutats portuàries són:
Marmaris


Marmaris està situat al sud-oest de Turquia entre el mar Mediterrani i el Mar Egeu. Es troba en la anomenada Costa Turquesa. Els carrers i les cases recorden a les construccions del segle XVI.
És un important port natural, durant l'hivern és un centre nàutic molt important. Des de Marmaris hi ha ferrys que van cap a l'illa de Rodas i a més, és una parada segura dels creuers.

Kusadasi

Kusadasi és una ciutat situada a prop del mar Egeu, a la costa occidental de Turquia. També és coneguda com l'illa dels ocells. La seva situació, davant les illes gregues del Nord-Est, fa que sigui un important port de creuers provinents de les illes Gregues, el seu port té espai per 600 vaixells.
Kusadasi posseeïx una gran estació balneària que s'està desenvolupant turísticament. Hi ha platges de palmeres amb aigües turqueses i l'ambient és familiar algunes d'elles: la platja de les senyores o Kadinlar Denizi. Aquesta localitat també té molt valor cultural amb una fortificació del segle XIV amb muralles i jardins ben conservats. A part també hi ha la Mesquita d'Okuz Mehmet Pasa o la Mesquita Hanim i al voltant l'oferta complementària és molt completa(bars, restaurants...).


Antalya



Està situada a la costa Mediterrània al sud-est de Turquia, al golf del mateix nom i davant de la illa de Xipre. Per la seva situació geogràfica compta amb una gran bellesa paisatgística ja que està en un penya-segat i envoltada de moltes muntanyes.
Des del boom del turisme dels anys 70 s’ha convertit en un centre turístic internacional, amb algunes de les millors platges de Turquia com: la platja de Konyaalti o la de Lara, les dues d’aigua cristal·lina,
Antalya està rodejada per llocs arqueològics de la antiga Grècia amb les ruïnes d’Aspendo, Termessos, Ariassos i Perge. A més, també hi queden ruïnes de la ciutat vella, anomenada Kaleiçi. D’altra banda, també és important el turisme de natura i muntanya ja que la ciutat està rodejada per tres parcs nacionals: el Koprulu Canyon National Park, on hi ha la possibilitat de practicar esports d’aventura com el ràfting; el Termessos National Park, que apart de les ruïnes de l’antiga ciutat grega, és l’ hàbitat d’animals protegits com cérvols i àguiles; i el Olympos National Park, on a més de les ruïnes de la ciutat d’Olympos i del entorn natural, es pot gaudir de les platges quasi verges de la zona.
Un dels altres atractius de la ciutat son els torrents d’aigua que desemboquen en el mediterrani formant cataractes. És de destacat la cascada Duden, que desemboca al mar Mediterràni.
Els principals turistes d'aquesta zona són àrabs, alemans, russos, turcs, britànics, israelites...


Bodrum


Aquesta localitat es troba dins la península de Bodrum, al gold de Gökova, al sud- est de Turquia, davant de Kos, la illa grega. S'ha convertit en un important port de creuers i fa enllaços amb les illes gregues. El turisme de luxe és present a la ciutat, hi van bastants artistes famosos.
Bodrum va ser un poble de pescadors, actualment gaudeix d'un important port esportiu , al costat hi ha platges precioses, que són de gran atractiu turístic. També hi ha un port històric i un important centre de comerç.
A la ciutat, hi ha les restes d'un Mausoleu que es va construir en honor al rei Mausolo ja que va ser destruït.


Fetiye


Al sud d'Ankara trobem Fetiye, una localitat situada sobre les ruines del Telemes on encara queden ruines del teatre grec.
És una localitat que atrau turistes d'arreu del món però també de Turquía ja que ofereix creuers fins a Olimpos (Grècia) amb goleta. També posseeïx les platges més belles de Turquia i està molt a prop de localitats com Patara i Oludeniz.


Pamukkale

Pamukkale (en turc “castell de cotó”) es troba al sud – est de Turquia i està molt ben comunicada amb Kusadasi i Antalya.
Pamukkale és important degut a les fonts termals que s'han fet degut a les roques calcàries. Diuen que aquestes aigües tenen poder curatius de tot tipus de malalties. A sobre Pamukkale hi ha el jaciment d'Hieràpolis que actualment està en ruines. Aquestes piscines i el jaciment van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1988.
Les piscines són blanques i s'estenen sobre la vessant de la muntanya, degut al moviment de les plaques tectòniques van aparèixer fonts d'aigües termals i Pamukkale es va convertir en una ciutat balneari. Destaca el Pamukkale Motel que té un pati interior amb una pisicinam, la Piscina Sagrada on és possible banyar-se entre columnes romanes.


JORDÀNIA

Aqaba



Aqaba està situat al sud-oest de Jordània, és una de les poques localitats que tenen costa de Jordània. Està situat al mar Roig, al Golf de Aqaba. La ciutat més propera a Aqaba és Eliat d'Israel (explicada anteriorment), aquest destí té aeroport.
La ciutat és càlida i petita, hi ha parts costeneres públiques i privades que pertanyen als hotels.

Aqaba és coneguda pels seus balnearis i hotels de luxe que atenen als turistes, també s'hi practica bastant el windsurf, el busseig i és molt típica la visita al Hammam (bany turc). A part també ofereix activitats al desert.
És molt comú la pràctica del submarinisme degut a que hi ha bastanta vida marina (esculls, peixos...).





EMIRATS ÀRABS UNITS

Dubai



L'aigua a Dubai hi arriba pel golf Pèrsic, aquest és un destí turístic de luxe cada cop més solicitat. Les aigües de Dubai són cristal·lines, clares i de color turquesa. Tot i això moltes de les platges són privades ja que hi ha una forta presència hotelera. Algunes de les platges públiques són la de Jumeirah, la Open Beach Club...



Volien que la ciutat fós encara més atractiva pel turisme i van decidir crear les illes artificials o Palm Islands, aquestes es divideixen en tres: Palma Jumeirah que és la més petita i la única que està operativa, Palm Jebel Ali que es va començar a construir l'any 2002 és l'illa mitjana, està construïda amb la sorra posada però encara no hi ha cases ni comerços. Per últim Palm Deira, l'illa més gran que té previst finalitzar l'any 2015. Entre Palm Jumeirah i Palm Deira hi ha un conjunt de 300 illes artificials que s'anomenen The World (juntes crearan el món) i finalment The Univers un projecte amb illes artificials amb formes astrals que es construiran al voltant de The World i serà un complexe residencial i hoteler.
La creació d'aquestes illes ha representat un impacte econòmic i ecològic: econòmic ja que ha la venta de les vivendes a les illes ha estat escassa i ecològic perquè la vida marina ha desaparegut, ha quedat enterrada sota la sorra.






ISRAEL

Israel es troba a la ribera sud oriental del mar Mediterràni i al sud té el golf d'Aqaba amb el mar Roig i el mar Mort entre Israel i Jordània.

El mar Mort



El mar Mort està situat entre Israel i Jordània, concretament a la Vall del Rift a Jordània, el seu principal afluent es el riu Jordà. El mar Mort es troba a 422 metres sota el nivell del mar.

La sanalitat del mar Mort és molt elevada, d'un 33%, més que els oceans... Això provoca que la vida marina al mar Mort sigui tant hostil. Aquesta aigua conté 21 minerals amb propietats relaxants i nutritives per la pell, també ajuden a activar el sistema circulatori per persones amb problemes reumàtics. Tot i això, el contacte de l'aigua amb els ulls és una mica dolorós.

El turisme s'ha desenvolupat molt des dels anys 60 atrets pels balnearis i la especularitat del llac, els principals turistes provenen de la costa mediterrània i a més és un important centre de turisme religiós.





Eliat



Eliat es troba a la par sud d'Israel, al golf d'Aqaba, al mar Roig. Aquesta és una localitat important pel que fa al sol i la platja. El clima és sec i càlid degut a la proximitat amb alguns deserts com el del Sàhara o el d'Aràbia.

Les aigües d'Eliat són molt vives, hi ha moltes espècies marines tropicals i la bellesa exòtica de la ciutat fa que els turistes s'hi sentin molt atrets. Alguns altres atractius d'Eliat són l'Observatori Submarí de Corall, la reserva de Corall situada al sud del port. El submarinisme, l'esquí aquàtic i el wind-surf són algunes de les activitats més populars d'aquesta localitat. A part també hi ha molta vida nocturna.




Haifa 



Haifa és la ciutat més gran del nord d'Israel i la tercera en tot el país ja que disposa de diferents parcs d'alta tecnologia, ports industrials i zones de petroli. A part, també és el port marítim més important d'Israel que està situat a la Badía de Haifa, al litoral mediterrani, té aproximadament uns 18 kilòmetres de platja. La ciutat compta amb telefèric, metro, bus....

Els enclavaments de Haifa són el Centre Mundial Bahaí amb una cúpula daurada que pertany al Santuari del Báb i al seu costat els jardins Bahaí, milers de turistes els visiten cada any. A part l'any 2008 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat.
Al costat dels jardins Bahaí hi ha la Colonia Alemana que va ser fundada al segle XIX per Templaris, en aquesta zona hi ha cases amb versos bíblics sobre les portes que es conserven molt bé. També és important el Monasteri de Nostre Senyora del Carme de les Mares Carmelites del segle XIX i el Monasteri Stella Maris. La Cova d'Elies també atrau molts turistes. Per últim al districte de Haifa hi ha la colonia d'artistes Ein Hod on més de 90 artistes i artesans exposen els seus estudis i exposicions.
A Haifa hi ha diversos parcs els més importants són el Parc Nacional de Monte Caramelo on hi ha coves, la Reserva Natural Hai-Bar amb animals en perill d'extinció en llibertat o el passeig Bat Galim molt adient si vols practicar el surf, el busseig...







No hay comentarios:

Publicar un comentario