domingo, 14 de abril de 2013

EL PODER DELS PETRODÒLARS; QATAR I ELS EMIRATS ÀRABS



Els petrodòlars són divises, els dòlars que s'utilitzen per comprar petroli. Abu Dhabi i Dubai estan situats als Emirats Àrabs Units (EAU), estan molt a prop però no són el mateix, la diferència és el petroli: Abu Dhabi té sota el seu domini el 9% de les reserves petroliferes del planeta i el 5% de les de gas. S'estima que té reserves al subsòl per uns 100 anys més. D'altre banda, Dubai pràcticament ha esgotat el seu petroli i té alts nivells d'endeudament, la crisis econòmica que ha patit ha fet que Abu Dhabi li deixi milers de dòlars per evitar la fallida.
Pel que fa a la ciutat de Qatar, de l'Emirat de Qatar des del 1940 viuen del petroli, la seva economia ha vist com pujava durant 8 anys consecutius degut al preu que està el petroli. Les seves reserves són aproximadament de 2'4Km3.

Qatar i els Emirats Àrabs són dos regions molt riques, amb els diners que han obtingut de la venta del petroli poden millorar i construir a la ciutat per tal de ser més atraient i més luxosa.

QATAR
A Qatar per exemple es construeixen museus de tot tipus: esport, art, religió.... Es diu que Qatar ha invertit 430 milions de dòlars en importar obres d'art d'Estats Units i ha participat en les compres més importants. Amb els beneficis del petroli Qatar també vol participar en projectes acadèmics solidaris com Educate the Children on s'ajudaria a 61 milions de nens que no reben l'educació bàsica. Tot i això també els hi agrada el luxe i la ostentació, si mires el cel de Qatar només hi ha edificis alts (abans no era així), es celebren fires d'automòbils amb cotxes de luxe,.. En definitiva, si parlem del Producte Interior Brut, Qatar és la nació més adinerada del món.
Pel que fa als Emirats Àrabs és més o menys semblant en quan a construccions: edificis alts, inscripcions amb or, luxe... Dubai per exemple, ha creat les illes artificials que han tingut un cost molt elevat. Tot i això la població que viu als Emirats és molt pobre ja que cobren poquísim. El jeque dels Emirats és una persona molt rica que en comptes d'invertir en cultura, educació o en els seus habitants, es centra en el futbol i en la construcció, ja ha comprat el Manchester City i les illes artificials estan en procés de ser acabades...
DUBAI
Els Emirats i Qatar es diferencien en què Qatar ofereix una bona vida als seus ciutadans gràcies a les riqueses obtingudes i la riquesa, el luxe, el poder, el benestar dels Emirats només està a mans d'uns pocs.

La pregunta és què passarà quan les reserves de gas i petroli d'aquests països s'acabin, quan ja no tinguin diners per fomentar la ostentació i el luxe del que tan es presumeix. Aquests països haurien de adoptar mesures ben concienciades per tal de que la explotació d'aquestes energies sigui lenta i es pugui allargar el màxim possible perquè quan s'acabi no es noti un canvi brusc i no es lamentin del que és ara i el que ja no podrà tornar a ser més.


No hay comentarios:

Publicar un comentario