viernes, 17 de mayo de 2013

PARCS NACIONALS D'OCEANIA




AUSTRALIA


Australia es famosa pels seus parcs , En general tots estan cuidats amb molta cura, tant a nivell de natura com de la fauna i flora.  Cadascun presenta unes característiques diferents i úniques, això si, la normativa prohibeix agafar cap tipus de fulla,pedra, coral... res. Si s' incompleix aquesta norma podria considerar -se una falta de respecte molt greu i s'aplicaria una reclamació del guarda del parc.

Parque Nacional de Kakadú

El Parc Nacional de Kakadú esta a unes tres hores a l'est de Darwin i està declarat Patrimoni de la humanitat degut a la quantitat de tresors amb els que pot arrivar a comptar.
Es tracta del major parc nacional d'Austràlia, podem gaudir de diferents accidents causats pel paisatge natural, exuberants selves tropicals i galeries amb art rupestre de fins a 50 000 anys d'antiguitat.

La visita permet gaudir de l'observació de milions d'aus migratòries en els pantans, la contemplació de delicats nenúfars i cocodrils prehistòrics, meravelloses catarates...


Es força interesant conèixer la cultura aborigen dels propietaris tradicionals d'aquesta terra, els bininj/mungguy.
Es una bona oportunitat per descobrir la màgia de Kakadú en qualsevol de les seves sis estacions climàtiques, radicalment diferents: des deforts xàfegs i llampants rajos de l'estació monzónica de Gudjewg entre gener i març fins a la sequía i calidesa dels mesos del Gurrung a l'agost i setembre.  
L'estació de Banggerreng , a l'abril, es curiosa per les melaleuques en flor junt als llacs d'aus aquàtiques. Per l'altra banda, trobem l'estació de Wurrgeng amb mesos freds al juny i l'agost.

1. L'art aborigen

Kakadu alberga una de les majors col·leccions d'art rupestre aborigen al món. Podem veure les esquerdes talladespels avantpassats durant «El Somni» a Nourlangie Rock. Descobreixi en la propera Galeria Anbangang la pintura que representa a l'home llampec, l'avantpassat de «El Somni» que segueix controlant les violentes tempestes elèctriques de l'estació humida. Si ens dirigim a Ubirr Rock, podem apreciar una pintura que representa a la Serp de l'arc de Sant Martí. Veurà petjades d'animals, caçadors i figures primitives, així com refugis, eines de pedra, pedres d'afilar, art rupestre i ocre per a la pintura cerimonial. Aprengui, mitjançant l'art, la història natural, cultural i social de Kakadu en una visita guiada o per si mateix, a través dels cartells explicatius.

2. La fauna i la flora
Recorri a peu la ruta Gubarra Pools Walk entre precipicis d'arenisca fins a arribar a frondosos boscos monsònics, o la ruta Bubba Walk, entre pantans vorejats de melaleucas, pandanus, Cycadophyta i lotus sagrats(1). Contempli les espectaculars cataractes Jim Jim Falls, amb una caiguda de més de 250 m. Navegui pel riu East Alligator i per Yellow Water entre cocodrils, barramundas(2) i aus, com ara oques i "urracas", grullas(3) australianes, cigonyes de coll negre i pigargos orientals(4). Observi jacanas comuns i crestades(5) volant entre nenúfars. Una quarta part de les espècies de peixos d'aigua dolça d'Austràlia, i més de la seva tercera part d'espècies d'aus, poden trobar-se a Kakadu.

(1) Les melaleucas, pandanus, Cycadophyta i lotus sagrats son tipus de géneres de plantes diferents entre elles.
(2)Els barramundas son una espècie de peix australià amb aletes grans i escames que li cobreixen el cos espectacularment.
(3) Les grullas son una espècie australiana semblant a una cigonya, pero que es caracteritzen perque es passen el dia cridant i habiten a terra en comptes de volar.
(4) Els pigargos orientals, son un tipus d'aus tipiques del sur d'Asia i Oceania.
(5) Els jacana i els crestades son un tipus d'ocell molt petit característic pels colors vius.




Per endinsar-nos per tots aquets llocs plens de màgia i encisadors podem fer-ho en 4x4:
- Excursió fins a Koolpin Gorge o Arnhem i acampar per la nit.
- Excursió fins a les catarates Jim Jim i Barramundi Gorge.
O bé des de les altures:
- Vol amb vistes panoràmiques per contemplar la majestuositat del Parc Nacional.
Segons la visita escollida i el guia, podem arrivar fins i tot a pescar un barramundi o descendre el riu East Alligator en creuer o en canoa fins a les catarates Twin Falls.
A més a més, s'organitzen rutes especials com la Nature's Way que comença a Darwin i portara al visitant des de el Parc Nacional de Kadadu fins al Parc Nacional de Litchfield i de Nitmuluk.
Es dona la possibilitat de llogar una canoa per descendre el riu Katherine i després banyar-se dins les cascades de Litchfield, o bé fer l'excursió per pujar a la cima de les cascades de Gunlom o Echo Pool ( gràcies a la película Cocodrilo Dundee ).



Ruta Nature's Way:







Día 1: De Darwin al Parque Nacional de Kakadu.
Días 2 y 3: Parque Nacional de Kakadu.
Día 4: Del Parque Nacional de Kakadu al Parque Nacional de Litchfield.
Día 5: Del Parque Nacional de Litchfield a Darwin.

Parc Nacional de Carnarvon

Estem davant d'un dels parcs més visitats i reconeguts del país. Està dividit en diferents seccions amb un total de 280.000 hectàrees ( la secció de Carnarvon Gorge, és la més accessible si venim del carrer).

Com arribar?
- Des de Brisbane: Són 10 hores . Recomanem agafar per l'Oest  la ruta per les ciutats de Toowoomba, Roma, Injune, i Emerald. 160 Km després de Injune, està l'entrada al parc.
- Des de Rockhampton: Són 280 km fins a Emerald, després per Rolleston, i de Rolleston fins a Injune. L'entrada del parc esta prop de 50 km de Rolleston.

El més impressionant d'aquest parc és que durant milions d'anys va romandre submergit en el mar i després d'aquest període, les roques de basalt van patir l' erosió per pluges i van anat formant un gran congost a l'interior. Aquest congost talla el parc de cap a cap.
Les parets pugen verticalment fins a prop de 200m d'altura i varien en llargada màxima de 150m, fins a llocs en què aquestes parets es fan tan estretes que una persona de dimensions robustes probablement no podría passar.
A l'interior del congost la temperatura és 10 graus mes freda que a la superfície, el sol penetra poques hores al dia. Com a consequència trobem una humitat altíssima ( a les parets també ) que ajuda al creixement de les diverses plantes i arbres.
El clima és ideal per a animals com els cangurs, marsupials i milers d'ocells que podem trobar.
Aquesta humitat també es característica dins el parc per que produeix cascades que formen rierols que atravessen el parc de punta a punta. Per tant podríem dir que el parc es com un río que rep afluents dels costats i dona lloc a grutes i cavernes.
Aquí, com al parc de Kadadu, també veiem que hi han pintures rupestres que es remonten als 3.500 anys i les podem veure a: Balloon Cave, l'Art Gallery o la Catedral Cave, una imensa caverna de roca alta.
I per últim, per a tots aquells amants de les plantes trobem la Macrozamis Moorei ( Zamia ) la planta més antiga del món ( època dels dinosaures) que dona fruits semblants a una pinya. Aquests fruits no es poden menjar per que poden provocar la mort i el càncer.



                                                  Parc Nacional Koroyanitu

El Parc de Koroyanitu està declarat Patrimoni de la Humanitat, es troba aproximadament a 10 km al sud-est de Lautoka i és el millor paradís per als amants de la natura. Des de excursions fins a menjars campestres, de tal manera els turistes tindran l'oportunitat de viure i gaudir de tots els paisatges i bellesa cultural que pot arrivar a oferir Fiji.
Per a ser més concrets la ciutat de Lautoka es troba situada en la costa nord-oest de la illa de Viti Levu ( la segona ciutat més gran de Fiji i la més important ) i podem aprofitar per observar les platges i els arbres que s'alcen amb el vent.

Es difícil d'arrivar per que no hi han busos, però tot i així des de l'agència turística o des de qualsevol punt d'informació podem obtenir la manera de contactar amb empreses que operen amb transports des de Lautoka .

Activitats:
- Podem practicar el trekking per pujar a dalt de tot de Batilamu i gaudir d'unes vistes panoràmiques dels Mamanucas i Yasawaas.
- Passeig pels jardins de Tunutunu i l'aldea de Navuratu.
- excursió d'un dia a la muntanya de Koroyanitu i la visita de les restes d'un antic poble fortificat.
- excursió de 2-3 dies per la vall de Sabeto. Bany natural de fang.
- intercanvi de cultures a Abaca, estàncies Village ( 80 dolars australians per nit ). S'inclouen les begudes i menjars. Per aquesta experiència recomanem el Nase Hotel rústic.
- veure la posta de sol al cim de la montaña de Batilamu.
- Fiji Lovo , menjar cuinat sota terra. ( veure vídeo ).
- equitació ( 4 hores). 45 dòlars per persona.








NOVA ZELANDA

A Nova Zelanda hi ha un total de 14 parcs nacionals (veure foto).




En podem destacar dos:

Parc Nacional Fiordland: És el parc més gran de Nova Zelanda amb una àrea de 12.500 km2. També va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1990.


Aquest parc té un total de 14 fiords, s’han anat creant al pas del temps degut al fred i al vent, de tots ells el que cal destacar és el de Milford Sound. La costa de Fiordland és molt accidentada i té varis pics que superen els 2000 metres d’altitud. A causa del gel també s’han creat illes, com la de Secretari i Resolució. A més, s’han format grans llacs entorn al parc, els més destacables són el d’Anau i el de Manapouri. En aquest parc també trobem la cascada Sutherland ( una de les més grans i belles del món).

Com a curiositat si vas al parc, tindràs la possibilitat de veure el Kiwi que és un ocell autòcton de Nova Zelanda.  

Per explorar els fiords el turista té tres opcions: el primer és anar en barques grans i amb grans finestrals on a part, s’ofereix menjar. El recorregut és des de Milford fins a mar obert. Durant el trajecte veus bastantes cascades i vida marina com dofins o foques marines. L’altre opció és fer un passeig amb kayak (poden durar de hores a dies) o mixta, és a dir, amb kayak i una part caminant. Per últim, fer un passeig amb helicòpter o avió, per triar aquesta opció és important comprovar el temps ja que el parc té un microclima i neva 200 dies de 365 que té l’any.

L’altre parc important de Nova Zelanda és el Tongariro National Park.

Aquest és el parc més antic del país, va ser el primer parc nacional considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO del món degut al seu caràcter mixta, en una mescla de cultura i naturalesa. A part, també s’hi ha rodat la famosa trilogia dels Senyor dels Anells.

Està ubicat al centre de l’illa nord, dins d’una zona temperada on hi ha vents i pluges abundants degut això els atractius naturals són molt bells i variats. Hi ha gran quantitat de vegetació, un altiplà desèrtic, llacs entre muntanyes de lava, cons volcànics de neu... Als boscos hi viuen moltes espècies d’aus entre elles l’anteriorment esmentat el Kiwi. El parc té tres muntanyes volcàniques actives: el volcà Tongariro, el Ngauruhow i el Raupehu. En aquest parc hi trobem els indígenes maoríe amb llocs sagrats, místics i de culte.  

Com a curiositat en el parc, trobem el lloro Kea que es dedica a menjar-se les gomes dels cotxes pel cantó del retrovisor i el para-brises (veure video).


Per visitar el parc a l’estiu el més aconsellable són les excursions, el rafting, el ciclisme o el muntanyisme. El tram més famós del parc és el de la Travessia del Tongariro que forma part del circuit del nord, una altre ruta és la de Round The Mountain Track que dura de 3 a 6 dies. En canvi, a l’hivern és millor fer esquí o snowboard. També és popular la cacera i la pesca. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario