viernes, 1 de marzo de 2013

GANDIA





La localitat costera de la Comunitat Valenciana anomenada Gandia és la capital de la comarca de La Safor, i es situa a 65km de la ciutat de Valencia al costat del riu Serpis i en mig d’extenses plantacions de tarongers. Està envoltat per les serres de Grossa,  Safor, Agulles i Mustalla, i a la zona est s’hi obra la mar Mediterrània. En aquesta localitat no només s’hi troben magnífiques platges, sinó també muntanyes i serres. 

A causa de la seva localització (al costat del riu Serpis, això proporciona fertilitat a la terra; i les muntanyes aporten protecció) des dels temps més remots va ser ideal per als assentaments humans. Per aquestes terres van passar els ibers (actualment ho podem veure a la cova del Parpalló, considerada una joia de la prehistòria), els fenicis, els romans (que van construir el castell de Bayrén), els àrabs i finalment els cristians, que aquests van ser els que amb la seva reconquista protagonitzada per Jaume I el 1240 van proporcionar a Gandia la seva primera època d’esplendor, mitjançant la personalitat pròpia gràcies a la creació del ducat de Gandia.


Aquest fet va suposar una expansió urbana  que va fer eflorir la seva economia que estava basada en l’agricultura (la canya de sucre era el cultiu estrella), el comerç i l’artesania.
Quan la família Borja  (que era un dels llinatges més coneguts del moment) va passar a ser titular del ducat de Gandia es va iniciar la segona època d’esplendor.  Van aportar figures com Ausiàs March. Durant aquesta època es va crear la Universitat de Gandia, que va desaparèixer quan l’expulsió dels jesuïtes en temps de Carles III, i també s’hi van construir monuments de gran qualitat com la Col·legiata i el Palau Ducal.

A finals del s.XIX és va construir el port de Gandia i els ferrocarrils i van potenciar els intercanvis comercials i les exportacions citrícoles. Al 1970 es connecta Gandia amb Madrid mitjançant el tren. Això va suposar un gran pas endavant, com també ho va suposar la inauguració de l’autopista del Mediterrani.

A principis de segle passat Gandia només contava amb 10.000 habitants car havia patit una terrible crisi de despoblament. Fins ara, un segle més tard, ha passat per el comerç de la taronja als anys 20 i 50, i per la irrupció a gran escala del turisme de masses. Tot i això, avui en dia és una localitat culta i pròspera en la qual cada cop hi van més visitants a gaudir de les seves platges de sorra fina i de la millor fideuà de tota la comunitat valenciana.

El plat gastronòmic més famós d’aquesta localitat és la fideuà, la modalitat de paella que va néixer a l’entorn dels pescadors de Gandia. Es diu que aquest plat el va inventar el cuiner d’un vaixell pesquer quan al acabar-se-li l’arròs el va substituir per fideus. Aquest plat va donar origen l’any 1975 a un prestigiós concurs d’àmbit internacional de fideuà que encara se segueix celebrant i hi acudeixen prestigiosos cuiners.

La localitat de Gandia es divideix en dos parts: la ciutat en si i la zona residencial de El Grao, a un 4 km. A la ciutat s’hi troben  amuntegats hotels, apartaments, restaurants, bars i discoteques. També alberga un club nàutic i el moll pesquer.

Els principals atractius turístics que té aquesta localitat els nombrem a continuació:

L’església de la Col·legiata de Santa Maria, declarada monument nacional,  va trigar casi tres segles en ser acabada (1250->1520). Barreja l’estil gòtic amb altres de diverses èpoques diferents, i és un clar exemple del estil gòtic catalanoaragonès. 


Col·legiata 



L’ajuntament de la ciutat conserva la façana neoclàssica construïda durant el regnat de Carles III.

Ajuntament de Gandia



El Palau Ducal (s.XV->XX), que ha estat restaurat en diverses ocasions, era la residència de San Francesc de Borja (la seva habitació és manté tal qual era). Està considerada una de les mansions senyorials més importants de la Corona d’Aragó.






Dos imatges de l'interior del Palau Ducal



Relacionat amb Francesc de Borja també hi trobem la Torrassa del Pi, una de les torres defensives que protegien la ciutat, o l’edifici de l’Antiga Universitat de l’any 1550, que va ser la primera universitat que va ser regida per la Companyia de Jesús, un ordre religiós del qual Francesc de Borja va ser III General.


L’antic Hospital de Sant Marc (que va estar en funcionament durant 600 anys) acull avui en dia el Museu Arqueològic que mostra permanentment la importància arqueològica de la comarca de La Safor.

També hi trobem el museu Faller, el Convent de Sant Roc, la Casa de Cultura Marquès de Gonzàlez i Quirós i el monestir de Sant Jeroni de Cotalba.


A part d’aquests atractius, també hi trobem la platja. En la seva totalitat mesura 7.5km tot i que està dividida en diverses zones.
La platja Nord té una llargada de 3 km (hi ha un passeig marítim a lo llarg) i una amplada de 150 m de sorra blanca i fina. És la més visitada tant pels locals com pels turistes. En aquesta platja està complerta en quan a serveis que s’ofereixen (dutxes, informació turística, lloguer de bicicletes, xiringuitos, bars...), i al passeig marítim hi ha un elevat nombre d’hotels i d’apartaments.
A la zona Sud de la platja està el port (amb capacitat per a 400 embarcacions).
Tant al nord com al sud de Gandia hi ha diverses platges agradables: petites, per a famílies, per a practicar esports nàutics...un gran ventall d’opcions.


Des dels anys 60 Gandia ha estat establert com a un important destí turístic de platja, principalment estacional i amb visitants procedents de l’interior d’Espanya. Es calcula que als mesos d’estiu la localitat triplica la seva població fins arribar als 320.000 habitants.

Un estudi elaborat per l’Observatori d’Informació Socioeconòmica de Gandia i la Safor l’any 2007 va confirmar el perfil del turista d’aquesta localitat: una persona d’uns 40 anys, provinent de Madrid, que viatja amb parella i que té habitatge propi. L’estada mitjana dels turistes és de 17 dies, solen desplaçar-se en vehicle propi i el 70% repeteixen aquesta destinació.



Els 8 concursants de Gandia Shore



Un cop analitzada la localitat de Gandia passem a analitzar el "famós" programa de televisió anomenat Gandia Shore, que tracta de 8 joves que durant l’estiu del 2012 viuen i treballen a Gandia, però que la seva màxima preocupació recau en anar de festa. Per veure el que ha suposat aquest programa a la localitat hem entrevistat un grup de persones, d'entre 18 i 30 anys que hagin vist el programa i ens han donat la seva opinió:

Dels 40 entrevistats sobre la localitat de Gandia tots la coneixien però per diferents motius: 1/4 part d'ells la coneixia a causa de l'actual programa de Gandía Shore, nomes 3 persones l'havien visitant anteriorment, i la resta ho coneixia a causa d'altres motius, com per exemple haver-ne sentit a parlat per la televisió (previament al programa de Gandia Shore) o per haver estudiat aquesta localitat a l'escola.

Les 3 persones que l'han visitat, ho han fet a causa de les platges i la oferta d'oci que s'hi troba (no han comentat res sobre els atractius culturals).

Sobre el programa de televisió de Gandia Shore la majoria d'enquestats opina que modificarà la imatge del destí, 7 persones opinen que l'incrementarà i 4 persones opinen que fara disminuir el turisme.

Al fer-los resumir en paraules la imatge que percebien, les més repetides han estat: festa, alcohol i barroers (no són paraules positives). Amb això hi sobreentenem que realment la imatge que mostren en el programa si que afecta a la imatge de la localitat, car a mes a mes, nomes 10 persones de les 40 entrevistades li interessaria visitar aquesta localitat, i això ens fa pensar que realment si que pot fer disminuir el turisme.

Això és una llàstima, més encara si hi pensem en tota la historia i els atractius, i el passat amb el que compta Gandia, que es pot perdre tan sols a causa d'aquest programa. 




Gandía Shore 104 - Ylenia trata de explicarle a su jefe las razones por las que hizo pellas en el trabajo
Gandia shore a la platja de Gandia









No hay comentarios:

Publicar un comentario